oedeem

Ik heb Lipoedeem

Oké, ik heb dus Lipoedeem én Lymphoedeem?!

Wat een opluchting! Iemand zei mij, ik heb lipoedeem; dat heb jij ook hoor! Jaja, wat is dat dan?? En zo is bij mij het balletje gaan rollen.

Afspraak gemaakt bij huidspecialist en ook direct steunkousen aan laten meten. De behandeling bestond vooral uit manuele lymphdrainage. Het heeft even geduurd maar tijdens deze behandelingen kwam ik tot het besef dat het niet mijn eeuwige anti sport karakter is die er voor zorgt dat ik met brandende benen op de zolder arriveer maar dat het ‘mijn’ benen zijn die dat veroorzaken. Oh wat was dat een opluchting. Ik was niet erg onder de indruk van de resultaten van alleen manuele lymphdrainage maar het besef dat ik er van alles aan kan doen was er.

Al gauw kwam ik in aanraking met een huidtherapeut, Huidcare in Hendrik-Ido-Ambacht en zij spraken over zwachtelen, het dragen van Circaids en Endermologie. Dit een intensieve bindweefselmassage met behulp van een LPG-apparaat. De behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en verzacht verhard (litteken)weefsel mét een behandelplan en de verwachting dat we resultaat gaan zien. Foto’s maken en meten is weten.

Natuurlijk was ik direct enthousiast want het zou toch wat zijn als ik mijn leuke jurkjes, die precies lang genoeg zijn om die enorme knieën te bedekken, nog leuker gaan staan als die ook enorme kuiten een normale omvang zouden krijgen.

Alle benodigde spullen ontvangen, alle schaamte voorbij en zwachtelen tot aan de knieën en de juiste broeken uitzoeken waardoor je de zwachtels amper ziet. De jurkjes laat ik even voor wat het is maar struin wel alle websites af naar die leuke wapperende zomerbroeken.
En ja hoor, in de loop van de zomer kon ik mijn jurkjes weer aan met kuiten die gewoon centimeters dunner zijn.

Uhhhh ja; als de zwachtels of de kousen uit zijn tintelen mijn kuitjes want als het vocht er uit is, voel je het vollopen van de kuiten ook gebeuren. Het is eigenlijk een beetje het ‘altijd is Kortjakje ziek’ verhaal. Thuis in de steunkousen of de zwachtels en buiten trots op het resultaat!

De behandelingen voelen ook zo goed, leegpompen die benen, riviertjes vrij maken van obstakels en zorgen dat de volgelopen sponzen weer vrij zijn van vocht. Zelf moet ik er hard voor werken om alle wegen leeg te houden van vocht met zelfmanagement en compressietherapie. Het is inderdaad een gedoe, iedere avond je circaids omdoen of ‘s ochtends al met zweet op je rug om de steunkousen op de juiste plek te krijgen. Waarvan overigens niemand door heeft dat het steunkousen zijn. Een mooie donkere zwarte panty heeft toch iedereen in de kast.

En natuurlijk laat ik het onderdeel zelfmanagement af en toe even helemaal gaan, maar pak het snel weer op want ik voel wat de energie die ik erin stop met mijn lichaam doet.

Stomweg boos zijn op wat al dat vocht en vetophopingen met mijn lijf heeft gedaan, maakt het er niet leuker op. Eigenlijk moet ik altijd wel op mijn voeding letten, en baal ik als ik mezelf heb volgepropt met suikers en e-nummers. Maar door nu te weten ‘dat ik maar nooit slank werd’ door ‘lipoedeem en lymfoedeem’ geeft mij zo’n rust in mijn ‘diëten diëten diëten brain’ dat ik nu gezonder eet en blij ben met mijn lijf!

Pronk met mijn kuiten, trots op mijn vriendinnen (lees borsten) en ik probeer er voor te zorgen dat mijn gezicht, want daar zit tenslotte geen lipoedeem, stralend en zo slank mogelijk blijft. Als die ontploft heb ik echt teveel gesnoept.

Tags: No tags

Comments are closed.