Veneus Oedeem

Veneus Oedeem wordt ook weleens chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. Het is een combinatie van vochtophoping en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem) in de benen.

Oorzaak
De bloedvaten in de benen bevatten kleppen die opengaan als het bloed uit de benen wordt afgevoerd. Om te voorkomen dat dit zuurstofarme en afvalstof rijke bloed terugstroomt, sluiten de kleppen zich na het passeren van het bloed. Als de kleppen niet goed functioneren, wordt het bloed niet goed afgevoerd en daarmee ook het weefselvocht niet. Hierdoor hoopt het vocht zich op in de benen en kan op elke leeftijd voorkomen.

De klachten kunnen zijn zware, rusteloze en opgezwollen benen. Ook ontstaan er dan verwijde bloedvaten en/of spataderen die (branderige/krampachtige) pijnklachten geven. Door de verslechterde doorbloeding kunnen wondjes slecht genezen, wat kan leiden tot het krijgen van een open been(ulcus cruris).

Behandeling
Zoals bij lip- en lymfoedeem wordt bij veneus oedeem ook oedeemtherapie toegepast. Indien er te veel oedeem in de benen aanwezig is, wordt er gestart met ambulante compressietherapie (zwachtelen). De zwachtels zorgen voor continue druk op het weefsel waardoor de kleppen in de aderen weer kunnen sluiten en het vocht uit de benen gaat.

Wanneer het oedeem is gestabiliseerd, wordt er een therapeutische elastische kous aangemeten voor het behoud van het resultaat. Zelfmanagement en huidadvies zijn belangrijk om een open been te voorkomen.graag een ondersteunende rol in het herstellen van het zelfvertrouwen en het accepteren van de lichamelijke veranderingen.

8

ONS TEAM

Elahe Karimi
Van kleins af aan wilde ik in de zorg werken. Het mooie van het vak is, dat je tijdens de behandelingen al resultaten ziet. Een luisterend oor vind ik erg van belang voor het opstellen van een juist behandelplan. Door mijn enthousiasme en gedrevenheid is het altijd een uitdaging om de juiste oplossing te vinden voor huidproblemen.


Stacy de Koning

Voor de opleiding huidtherapie heb ik de opleiding schoonheidsspecialiste/pedicure gevolgd.  Ik ben de opleiding huidtherapie gaan doen omdat de medische kant van het vak mij altijd heeft geboeid.  Ik hou van mijn werk en ik heb een grote passie voor de medische kant en meer complexe huidproblemen. Door mijn opgedane ervaringen zorg ik voor een geschikte behandeling met zichtbare resultaten.