Lymfoedeem

Lymfoedeem betekent letterlijk vochtophoping. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfestelsel. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten, spierklachten en huidklachten.

Bij lymfoedeem ervaart u een zwaar of vermoeid gevoel in de ledematen. Ook klachten als een strak, gespannen en pijnlijk gevoel kunnen het gevolg zijn van vochtophoping. Behandeling is noodzakelijk om een verdere toename van het oedeem te voorkomen.

Oorzaak
De oorzaak van de stoornis in het lymfesysteem kan aangeboren zijn. Lymfoedeem kan ook optreden na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie , bestraling en/of een ontsteking. Bij (borst)kankerpatiƫnten worden vaak lymfeklieren verwijderd waardoor oedeem o.a. in de arm,romp en oksel kan ontstaan.

Behandeling
De behandeling van lymfoedeem bestaat meestal uit een combinatie van manuele lymfedrainage, fascietechnieken, lymfetaping, zwachtelen, therapeutische elastische kousen en zelfmanagement. De manuele lymfedrainage is een massagetechniek die toegepast wordt om het vocht af te voeren. Indien het nodig is zal er gezwachteld worden om het effect van de manuele lymfedrainage te behouden en te bevorderen. Aan het einde van de behandelperiode wordt er veelal een therapeutische elastische kous aangemeten om het bereikte resultaat te behouden.

5