Lipoedeem

Lipoedeem is een vochtophoping in combinatie met vetcellen. Het is een pijnlijke, chronische ziekte die vooral bij vrouwen voorkomt.

Bij lipoedeem is er naast een stoornis in de afvoer van vocht via lymfevaten ook een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Dit leidt tot voor een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Ook de armen kunnen aangedaan zijn.

De beste mogelijkheid om verergering of complicaties tegen te gaan bij lipoedeem is vroeg tijdig ontdekking. De meest voorkomende klachten zijn een zwaar gevoel in de benen, cellulitis (sinaasappelhuid), pijn in de benen, snel blauwe plekken, problemen bij het lopen, gewrichtsproblemen (vooral de knie) en moeite met afvallen.

Oorzaak
Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen en erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormonale wisseling zoals in de puberteit, na een zwangerschap of in de menopauze.

Behandeling
Afhankelijk van het stadium van het lipoedeem kan er worden behandeld met oedeemtherapie in combinatie met compressie. Met manuele lymfedrainage of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. In combinatie met oedeemgrepen worden er ook bindweefseltechnieken toegepast om de bindweefselstructuur te verbeteren. Tijdens de behandeling kan er ook gebruik worden gemaakt van het endermologie apparaat. Zoals bij lymfoedeem kan er gezwachteld worden, dat is afhankelijk van de situatie. Als afsluiting wordt er gebruikt gemaakt van een therapeutische elastische kous of panty.

5

ONS TEAM

Elahe Karimi
Van kleins af aan wilde ik in de zorg werken. Het mooie van het vak is, dat je tijdens de behandelingen al resultaten ziet. Een luisterend oor vind ik erg van belang voor het opstellen van een juist behandelplan. Door mijn enthousiasme en gedrevenheid is het altijd een uitdaging om de juiste oplossing te vinden voor huidproblemen.


Stacy de Koning

Voor de opleiding huidtherapie heb ik de opleiding schoonheidsspecialiste/pedicure gevolgd.  Ik ben de opleiding huidtherapie gaan doen omdat de medische kant van het vak mij altijd heeft geboeid.  Ik hou van mijn werk en ik heb een grote passie voor de medische kant en meer complexe huidproblemen. Door mijn opgedane ervaringen zorg ik voor een geschikte behandeling met zichtbare resultaten.