Huid- en vaataandoeningen

Milia
Ook wel gerstekorrel genoemd. Is een klein wit korreltje in de huid. Het ontstaat door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Wanneer de milia niet spontaan verdwijnen kan coagulatie een oplossing zijn. Met een dun naaldje wordt de milia aangeprikt waardoor de inhoud week wordt en door het lichaam wordt afgevoerd.

Couperose
Couperose zijn chronisch verwijde haarvaatjes. Door middel van coagulatie wordt met een heel fijn naaldje het vaatje dicht gebrand. Na de behandeling kan de huid enige tijd rood zien en er kunnen kleine korstjes ontstaan.

Spider naevus, ook wel spinnenkop of spinvormig adertje genoemd.
Dit is een vaatafwijking in de huid bestaande uit kleine bloedvaatjes die zich vanuit een centraal punt verspreiden. Door middel van coagulatie wordt met een naaldje het vaatje vanaf het centrum naar de doorlopende bloedvaatjes dicht gebrand.

Fibromen, ook wel steelwratjes genoemd
Steelwratjes komen veel voor in het gezicht, op de hals en onder de oksels. Met behulp van coagulatie wordt het steeltje doorgebrand zodat het steelwratje los komt van de huid. Na de behandeling kan een klein korstje ontstaan dat na enkele dagen vanzelf afvalt.

Seniele angiomen, ook wel ouderdomswratjes genoemd
Dit betekent letterlijk: vaatgezwelletjes, ontstaan bij ouderdom. Het is een veel voorkomend en volstrekt goedaardig huidverschijnsel. Het zijn sterk verwijde vaatjes in de huid. De wratjes kunnen weggebrand worden door middel van coaguleren.

2